2008-12-11, slechte WiFi ontvangst

't Viel me op dat de laatste paar dagen het draadloze signaal tussen m'n tuinhuis en m'n draadloze toegangspunt in m'n huis steeds wegviel. Nu ben ik vandaag thuis en inderdaad: ook de draadloze verbinding met m'n laptop viel weg!

Nu heb ik een tijd geleden een "Wi-Spy" gekocht waarmee je de veldsterkte kunt meten van het frequentiegebied van WiFi (wifi: draadloos netwerk). En inderdaad: door kanaal 11 (het kanaal wat ik gebruik) loopt een dikke smalbandige streep, een signaal van iets dus!

Zie de volgende schreendump (klik voor groter):

De linker band (die met de rode en gele streepjes) is kanaal 1 (ik had als test m'n accesspoint op kanaal 1 gezet en dat blijkt het probleem op te lossen), de rechter band (die met "WTF" erbij geschreven) is dat "stoor- signaal".

Dat het een apparaat in m'n huis was kon ik uitsluiten: apparaten staan OF altijd aan, OF alleen als ik thuis ben en het probleem begon juist op een dag dat ik niet thuis was. Een magnetron (die zit ook rond de 2,4GHz) kon ik uitsluiten; die bestrijkt het hele spectrum. Blijft over; een draadloze telefoon (al springen die apparaten meestal door het hele spectrum heen om storingen in banden niet hele gesprekken lam te leggen) of iets anders draadloos als bijvoorbeeld zo'n apparaat wat draadloos een tv-signaal verspreid. Met de Wi-Spy in m'n laptop ben ik door m'n huis gelopen om te kijken of ik het signaal kon uitpeilen. Helaas; overal leek 't signaal even sterk.

Dus toen maar naar buiten gegaan. En verdomd: naarmate ik dichter kwam bij een van m'n buren werd 't signaal sterker! Zie voor een screendump de volgende screendump:

Nu had ik een grote antenne gezien in de tuin van dat huis dus ik vermoedde een zendamateur. Dus aangebeld, immers; misschien was er een probleem met z'n apparatuur zodat het in het 2.4GHz spectrum ging zenden. Aardige man doet open. Blijkt niet een zendamateur te zijn maar hij luistert alleen. Hij blijkt wel sinds een tijdje een draadloze beveiligingscamera te hebben en die staat 's-middags aan. Dat was 't dus! 'm Vertelt dat ik er geen last van heb nu ik m'n accesspoint op kanaal heb gezet maar goed dat ik 't weet voor 't geval er buren langskomen met het probleem dat hun draadloze internet het opeens vrijwel niet meer doet...


Goedkoop en makkelijk Bitcoins kopen:
http://www.vanheusden.com/bitcoins/


The Lotter allows you to participate in lotteries from all over the world!